ELÜS (Elektronik Ürün Senedi)
Alım Satım İşlemleri


Tarımsal üretimin geleceğini dijital güvenlikle buluşturan Şekerbank ELÜS hizmeti, çiftçilerimize ve yatırımcılarımıza önemli bir fırsat sunuyor. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile ürünlerinizi güvenli bir şekilde Şekerbank Yatırım hesabında saklayabilir, ELÜS ihraç, alım-satım ve iptal işlemlerinizi Şekerbank Yatırım hesabıyla gerçekleştirebilirsiniz. 

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), tarımsal üretimin geleceğini şekillendiren yenilikçi bir finansal araçtır ve sunduğu avantajlarla öne çıkar.

Güvenli Ortamda Depolama

Lisanslı depolara teslim edilen tarımsal ürünlerin kalite ve tonajları, elektronik olarak kayıt altındadır. Depolama süresi sonunda aynı kalite ve tonajda ürün depodan teslim alınabilir, tonajda azalma ya da kalite kaybı yaşanmaz.

Ticarette Kolaylık

ELÜS, tarım ürünlerinin ticaretini modernize eder. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen tarım ürünlerini profesyonel bir yatırım aracına dönüştürür

Gerçek Değerinde Pazarlama

Ürün sahipleri, piyasa koşullarına bağımlı kalmadan ürünlerini değerlendirebilir. 

Vergi avantajı

Lisanslı depolarda stoklanan tarımsal ürünlerin alım/satım işlemlerine ilişkin gelirler 2028 yılı sonuna kadar gelir vergisi (zirai faaliyetlerden doğan gelirler dahil) ve kurumlar vergisinden muaftır. Ayrıca ilgili işlemler damga vergisi ve KDV'den de istisna tutulmuştur.

ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) Alım Satım İşlemleri hakkında merak ettikleriniz burada!

Elektronik Ürün Senedi (ELÜS), lisanslı depolarda bulunan ürünlerin elektronik ortamda temsil edilmesini sağlayan güvenilir bir belgedir. Merkezi Kayıt Sistemine ihraç edilen Elektronik Ürün Senedi, aksi mevzuatta belirtilmedikçe, ilgili ürünü aynı miktar, cins, sınıf ve kalitede temsil eder. ELÜS ile temsil edilen ürünler, Lisanslı Depoculuk sistemi güvencesi altındadır.

ELÜS piyasasında; arpa, buğday, çavdar, çeltik, fındık, mercimek, mısır, nohut, pamuk, soya fasulyesi, ayçiçeği tohumu, fasulye, kabuklu Antep fıstığı, kuru kayısı, tritikale, yulaf ve zeytine dayalı olarak çıkarılan Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) işlem görmektedir.

Müşterilerin ELÜS ve ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin alım veya satım emirlerinin aracılık yapmaya yetkili olan Ürün Piyasası Aracı Kurumları (ÜPAK) tarafından müşteri adına ve hesabına TÜRİB ’e iletilmek suretiyle gerçekleştirilmesidir. TÜRİB, ELÜS piyasasında 13.01.2025 tarihi itibarıyla aracılı sisteme geçilmiş olup tüm alım-satım emirleri ÜPAK’lar aracılığı ile iletilebilmektedir.

1-ÜPAK Platformlarının Kullanımı

  • ELÜS alım-satım işlemleri ÜPAK web siteleri üzerinden yapılır.
  • İşlemler ÜPAK mobil uygulamaları üzerinden de gerçekleştirilebilir.
  • Yatırımcılar bu platformlar üzerinden emir girişi yapabilir.

2-Yatırım Hesabı Açılışı

  • Öncelikle bir Takas Merkezi Üyesi'nde yatırım hesabı açılması zorunludur.
  • Bu hesap herhangi bir Şekerbank şubesinden açtırılabilir.

3-İşlem Hesabı Açılışı ve Eşleştirme

  • Yatırım hesabı bilgileri gereklidir.
  • MKK sicil numarası bilgisi gereklidir.
  • Bağlı olunan Ticaret Borsası aracılığıyla ÜPAK nezdinde "işlem hesabı" açtırılmalıdır.
  • Açılan işlem hesabı, yatırım hesabı ile eşleştirilmelidir.

1-Yatırım Hesabı Kurumundan Öğrenme 

  • Yatırım hesabının açıldığı kurumdan (aracı kurum/banka) öğrenilebilir.

2-Online Platform Üzerinden Öğrenme 

  • www.mkk.com.tr web sitesi açılır.
  • E-devlet şifresi ile giriş yapılır.
  • E-ÜRÜN bölümüne girilir.
  • "Benim Sayfam/Üyelik/Profil Bilgileri" kısmından öğrenilebilir.