Şekerbank olarak Türkiye’nin kurumsal yönetim notu alan ilk bankası olmanın gururunu yaşıyoruz ve sorumluluğumuzun farkındayız. Yönetim kurulu seviyesinde kurumsal yönetim ilkelerine uyumumuzu takip ediyor ve daha ileri seviyelere taşımaya gayret ediyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına uygun olarak çocuklarımızdan emanet aldığımız geleceği onlara en iyi şekilde teslim etmek için sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda durmaksızın çalışmaya devam ediyoruz.
Sürdürülebilirlik hedeflerimiz nelerdir?
2024 Yılı Gelişmeler:
2024 yılında Sürdürülebilir Bankacılık stratejimiz kapsamında paydaşlarımız ile yürütmüş olduğumuz çalışmalara da devam ederek, dernek ve birliklerde de temsiliyetimizi sürdürdük.
Temiz enerjiye yaptığımız yatırımlar sayesinde Edirne şubemizde bulunan GES santrali ve IREC sertifikalı elektrik temini ile operasyonlarımızda kullanılan yenilenebilir enerji oranını %60’a çıkardık.
2024 yılında doğrulanan emisyon verilerimize göre, bankamızın kapsam 1 ve kapsam 2 emisyonları toplamı, 2021 yılına kıyasla %41,6 oranında azalmıştır.
Çalışan başına düşen su tüketimimiz geçen yıla göre %3 oranında azalmıştır.
CDP Su Güvenliği raporlaması kapsamında en yüksek skor olan A ile derecelendirildik.
2024 yılında karbonsuzlaşma ile ilişkili çalışmalarımızı sürdürerek, 2023 yılında taahhüt ettiğimiz SBTi hedefimizin doğrulama sürecini başarıyla tamamladık.
İşe alım süreçlerimizde paydaşlarımızla iş birliği yaparak, Afetten Etkilenen Yazılımcı Gençlerin Güçlenmesi ve İstihdama Erişimi Projesi’ne desteğimizi sürdürdük. Ayrıca genç yetenekleri bankacılık dünyasına hazırlayan, etki odaklı bir kariyer programı olarak, Şekerbank YEP sürecini başlattık.
2024 yılı içerisinde, Bankamız Merkezi Satın Alma Müdürlüğü ve Strateji ve Sürdürülebilir Bankacılık Müdürlüğü önderliğinde oluşturulan ve çalışmalarına başlayan Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Çalışma Grubu, tedarik zincirinde sosyal açıdan kapsayıcı, çevresel açıdan ise duyarlı bir yaklaşım benimsemektedir. Bu grup, tedarik zincirinin her aşamasında sürdürülebilirlik ilkelerinin hayata geçirilmesi hedefiyle çalışmalar yürütmektedir.
Çevre yönetimi çalışmalarımız kapsamında, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kurulumu çalışmalarımızı tamamladık ve 2024 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Sertifikası'nın sahibi olduk.
2024 yılında, Kâğıtsız Bankacılık Projesi’nin 2. fazını başlatarak iç iletişimde kullanılan tüm dokümantasyonu dijitalleştirmek için projelendirme çalışmalarına başladık.
Atık yönetiminde, atıkların kaynağında doğru bir şekilde ayrıştırılmasının en kritik aşama olduğunun bilinciyle, 2024 yılında kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdik.
2024 yılında şube çalışanlarımız arasında “Sosyal ve Çevresel Elçi” (SÇE) rolünü hayata geçirdik. Sürdürülebilirlik bilincini tabana yaymak ve etkimizi artırmak amacıyla belirlenen SÇE’lerimize kapsamlı eğitimler sunduk.
2024 yılında tarım kredi bakiyesinde bir önceki yıla göre %136 büyüme sağladık. Toplam kredi portföyümüz içerisindeki tarım kredilerinin payını ise %7,6'dan %13,5'e çıkarttık.
2024 yılı itibarıyla, Türkiye Yeşil Ekonomi Finansman Programı (GEFF II Türkiye) kapsamında kırsal kalkınmayı ve sürdürülebilir tarımı desteklemek amacıyla Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) 25 milyon Euro tutarında kaynak sağladık.
Genç yetenekleri bankacılık dünyasına hazırlayan yenilikçi bir kariyer programı olan Şekerbank Yetiştirme Programımızı (YEP) 2024 yılında hayata geçirdik.
Sürdürülebilirlik kapsamında da tüm çalışanlarımızın görev alacağı, sürdürülebilirlik temalı eğitimlerimizi düzenledik. Bu kapsamda, Eğitim ve Gelişim Müdürlüğümüz ile iş birliği gerçekleştirerek, 2024 atık yönetimi eğitimine çalışanlarımızın %32,5’inin katılmasını sağladık.
Yemekhanemizde oluşan gıda atığının doğru şekilde yönetilmesi adına yerel yönetimlerle iş birliği yaparak, gıda atık oranını geçen yıla göre %50 oranında azaltmayı başardık.
2025 Yılı Hedefleri:
2024 yılı itibarıyla, toplam tarım kredilerinin %92,7'sini oluşturan sürdürülebilir tarım kredi portföyümüzü önümüzdeki yıllarda %100 seviyesine taşımayı hedefliyoruz.
2028 yılına kadar; Kapsam 1 ve Kapsam 2 toplam sera gazı emisyonlarımızı %43 oranında azaltmayı hedefliyoruz.
Sera gazı emisyonlarımızı azaltma ve sürdürülebilirlik alanında küresel çözümlere katkıda bulunma çabamızı yalnızca kendi operasyonlarımız için değil müşterilerimiz özelinde de genişletmeyi hedefliyoruz.
Sürdürülebilir finansman anlayışımız doğrultusunda, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, dijitalleşme ve döngüsel ekonomi projelerine finansman sağlayarak yeşil finansman oranımızı artırmayı hedefliyoruz.
Yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla mikrofinans ve sürdürülebilir KOBİ kredilerini artırarak bankamızın topluma olumlu etkisini güçlendirmeyi hedefliyoruz.
İklim değişikliği ile mücadelede kritik bir rol oynayan bu yaklaşımla, yenilenebilir enerji yatırımları, enerji verimliliği projeleri ve sürdürülebilir tarım uygulamaları gibi alanlara finansal destek sunarak hem çevresel etkileri azaltmayı hem de çevresel ve sosyal dönüşüme katkıda bulunmayı hedefliyoruz.
Önümüzdeki dönemde, biyoçeşitliliğe duyarlı finansal ürünler ve sürdürülebilir yatırım stratejileri geliştirmeye devam ederek, finans sektörünün doğa-pozitif dönüşümdeki rolümüzü güçlendirmeyi hedefliyoruz.
* Sürdürülebilir bankacılık kapsamındaki faaliyetlerimize yer verdiğimiz, BDDK ve SPK düzenlemeleriyle uyumlu olan Şekerbank 2024 Entegre Faaliyet Raporu için tıklayınız.