Sanatla bilimin etkileyici buluşması…

28.05.2018

Susan Kleinberg “Denge ve Dengesizlik” ile Şekerbank Açıkekran’da…

Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, sanat kariyeri boyunca dünyanın seçkin müze, bienal, sergi ve koleksiyonlarında yer alan Amerikalı sanatçı Susan Kleinberg’in videolarından oluşan yeni sergisiyle güncel sanatın önemli örneklerini izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor. Çalışmalarını fizik kuralları, kuantum buluşları, sanat tarihi, antropoloji ve psikanaliz gibi farklı disiplinlerle birleştiren ve sergi kapsamında yer alan Balafre videosunda kullandığı teknoloji, sanat ve bilimi buluşturan yaklaşımıyla Nobel Bilim Komitesi tarafından geçen yıl Nobel Fizik ödüllerine davet edilen Kleinberg’in ‘Denge ve Dengesizlik’ sergisi, 24 Mayıs -26 Ekim 2018 tarihleri arasında Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galeri’sinde görülebilecek.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, Susan Kleinberg’i ‘Denge ve Dengesizlik / Equlibre&Disequlibre’ sergisi ile güncel sanat takipçileriyle bir araya getiriyor. Kleinberg, sergi kapsamında yer alan Balafre videosunda kullandığı teknoloji,  sanat ve bilimi buluşturan yaklaşımıyla, Nobel Bilim komitesi tarafından, 2017 Nobel Fizik ödüllerine davet edilmişti.

Çalışmalarını çoğunlukla dijital projeksiyon ve ses parçalarının bir arada kullanımıyla, kamusal alanda sergileyen Susan Kleinberg; projelerinde bilimsel veriler ve araştırma yöntemlerine sıklıkla başvuruyor. Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde izleyiciyle buluşan ‘Denge ve Dengesizlik’ kapsamındaki projeleri denge kavramı ile mikrokozmos ve makrokozmos arasındaki gerilime odaklanan Susan Kleinberg, izleyiciye bu kavramlar üzerinde sorular soruyor. Sanatçının kullandığı bilimsel referanslar canlılar dünyasında görülen kusursuzluğa, doğanın zor kombinasyonlarını bir araya getirmesindeki imkansızlığa, yani sonuç olarak vitalizme bağlanıyor. Sergi Kleinberg’in, denge ile denge bozukluğu arasındaki gerilimin insanlık tarihine olduğu kadar, tabiat tarihine de gönderme yaptığını vurguluyor.

Türkiye’nin yeni medya ve video alanına odaklı ilk sanat platformu Açıkekran ile sanatı şubeleri aracılığıyla Anadolu’ya taşıyan Şekerbank, güncel sanat yapıtlarına erişimi arttırmayı sürdürüyor. Sergi kapsamında ‘P-Spin’ isimli video, Şekerbank’ın Türkiye genelinde 8 ilde yer alan 9 şubesinde gösterilerek, izleyenleri etkileyici bir yolculuğa çıkaracak.

info@acikekran.com.tr
twitter.com/Acikekran
facebook.com/SekerbankAcikEkran
instagram.com/sekerbankacikekran
www.acikekran.com.tr

Sergi Künyesi

1) Balafre, 10' 18", 2016-2017
2) Tierra Sin Males, 4' 37", 2011
3) P-Spin, 9'11", 2007
4) Kairos, 17'45", 2014-2015

Editöre Not:

Sanat serüveni, 80’li yıllarda Ömer Sunar Sanat Galerisi ile başlayan Şekerbank; bu alandaki faaliyetlerini 2005 yılına kadar Ankara’da sürdürmüştür. Bugün, sorumlu bankacılık anlayışıyla faaliyetlerini yürüten Şekerbank, yereli küresel ile bütünleştirerek sanat üretimini desteklemek, toplumu sanata yakınlaştırmak misyonu çerçevesinde Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi kapsamında kültür alanında ilklere imza atmaktadır.

Şekerbank, 2011 yılında ‘Açıkekran’ başlığı altında hayata geçirdiği ‘yeni medya sanatları’ alanındaki projesi kapsamında, çağdaş sanat ve kültüre erişimi artırmayı hedeflemektedir.

Teşvikiye’deki Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi ile eş zamanlı olarak özel monitörler aracılığıyla her sergiden bir video yapıtı, İstanbul-Merkez, Ankara Küçükesat ve Kızılay, Tekirdağ Alpullu, Ordu, İzmir, Bodrum, Mardin ve Edirne olmak üzere, 8 ildeki 9 Şekerbank şubesinde de 24 saat yayınlanmaktadır.

Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi
Teşvikiye Cad. 37/1 Nişantaşı, Şişli – İstanbul, TR